Начин на приготвяне
1. Наредете сухарите плътно един до друг в йенска (или порцеланова тавичка).
2. След това започнете да правите шербета.
Сложете захарта в тенджера на включения котлон.
Разбърквайте захарта, докато се разтопи напълно и промени цвета си.
Внимателно добавете водата върху разтопената захар. Захарта ще се втвърди. Не се притеснявайте, разбърквайте с лъжица, докато се разтопи.
Варете 10 минутки.
Изсипете топлия карамелизиран шербет върху сухарите равномерно, с помощта на черпаче.
3. За крема смесете всичките съставки (захар, брашно, нишесте и мляко, в този порядък) освен маслото и ванилията. Разбъркайте старателно в тенджера и оставете да къкри до кипване.
Две минути след като заври, изключете котлона.
Добавете маслото и ванилията и разбийте.
Залейте сухарите с горещия крем.
Оставете настрани да изстива.
4. Започнете да правите портокаловата заливка. Смесете всички съставки за портокаловата заливка (като сипете в тенджера първо захарта, после нишестето и накрая портокаловия сок) и бъркайте на котлона. Изстискайте портокалите и прецедете сока без частици.
Варете до сгъстяване.
2 минути след като почне да бълбука, изключете котлона и дръпнете тенджерата.
Залейте портокаловата смес върху изстиналия вече млечен крем и загладете добре с помощта на шпатула.
5. Когато портокаловият сладкиш ви достигне стайна температура, го сложете в хладилника за 5-6 часа, за да стегне.
6. Сервирайте нарязан на квадратни парчета.
Украсете всяко парче портокалов Етимек отгоре с ветрилце портокал и стърготини от бял шоколад.
Да ви е сладко!