Начин на приготвяне
1. Взимаме една голяма купа и разбиваме първо яйцата. След това добавяме киселото мляко, захарта и олиото (в тази последователност).
Последно добавяме пресятото брашно заедно с бакпулвера. Разбъркваме до получаване на еднородна смес.
2. Взимаме локума и го режем на малки кубчета и го слагаме настрани в отделна купичка, докато ни потрябва.
3. Взимаме корите за баница, приготвяме си да използваме по 2 листа от тях за всяка ролка от нашата сладка баница.
Върху гладка повърхност, застлана предварително с найлон, слагаме първия лист. Върху него нанасяме (с помощта на четка) от сместа и после слагаме другия лист отгоре.
Намазваме отново със сместа и след това откъм тясната страна на корите редим редичка от локумените кубчета. После с леко повдигане на найлона започваме да навиваме ролката.
След като сме я навили внимателно, я пренасяме в тавата за печене.
Така се процедира с всички листи от корите за баница, докато не ни свършат.
4. Подредената баница с локум мажем отгоре с малко олио/масло и печем в предварително загрята фурна на средна решетка на 180°C. Печем я до получаване на златист загар отгоре.
5. Вече изпечената баница я оставяме настрани да се охлади, като през това време приготвяме шербета за нея.
За целта взимаме една тенджерка, сипваме в нея първо захарта и я слагаме на среден огън на котлона. Варим до пълното разтапяне на захарта и получаването на карамел.
След това внимателно сипваме водата (захарта ще се втвърди, но не се притеснявайте. Варете до пълното разтваряне на карамела във водата) Варим още около 5 минути и след това оставяме настрани за кратко.
6. След което изсипваме шербета върху баницата с локум и сме готови.
7. Оставяме готовата шербет баница с локум да престои една нощ, преди да я поднесем.
Уникална е!