Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка Баница»Шербет баница с локум

Шербет баница с локум

Вероника МихайловаВероника Михайлова
Иноватор
1831k3701k2
Шербет баница с локум
Снимка: Вероника Михайлова
1 / 3
04/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
20
"Поздрав за всички сладкари по душа с тази шербет баница с локум"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет (500 г) точени
  • локум - 2 кутийки (280 г)
  • За плънката
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • За шербета
  • захар - 300 г
  • вода - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Взимаме една голяма купа и разбиваме първо яйцата. След това добавяме киселото мляко, захарта и олиото (в тази последователност).

Последно добавяме пресятото брашно заедно с бакпулвера. Разбъркваме до получаване на еднородна смес.

2. Взимаме локума и го режем на малки кубчета и го слагаме настрани в отделна купичка, докато ни потрябва.

3. Взимаме корите за баница, приготвяме си да използваме по 2 листа от тях за всяка ролка от нашата сладка баница.

Върху гладка повърхност, застлана предварително с найлон, слагаме първия лист. Върху него нанасяме (с помощта на четка) от сместа и после слагаме другия лист отгоре.

Намазваме отново със сместа и след това откъм тясната страна на корите редим редичка от локумените кубчета. После с леко повдигане на найлона започваме да навиваме ролката.

След като сме я навили внимателно, я пренасяме в тавата за печене.

Така се процедира с всички листи от корите за баница, докато не ни свършат.

4. Подредената баница с локум мажем отгоре с малко олио/масло и печем в предварително загрята фурна на средна решетка на 180°C. Печем я до получаване на златист загар отгоре.

5. Вече изпечената баница я оставяме настрани да се охлади, като през това време приготвяме шербета за нея.

За целта взимаме една тенджерка, сипваме в нея първо захарта и я слагаме на среден огън на котлона. Варим до пълното разтапяне на захарта и получаването на карамел.

След това внимателно сипваме водата (захарта ще се втвърди, но не се притеснявайте. Варете до пълното разтваряне на карамела във водата) Варим още около 5 минути и след това оставяме настрани за кратко.

6. След което изсипваме шербета върху баницата с локум и сме готови.

7. Оставяме готовата шербет баница с локум да престои една нощ, преди да я поднесем.

Уникална е!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: