Начин на приготвяне
Често бъркаме шербета със сорбе, а това са две различни неща.
Шербет е гъст и сладък плодов сироп, който поднасяме с кубчета лед и разреждаме с вода или сода, докато сорбето е леден, заскрежен десерт подобен на сладолед, макар понякога да се сервира в чаша.
За нашият ягодов шербет сваряваме за 15 минути на силен огън сладък сироп от водата и захарта. Може да се добави и мед, както и сиропа да се направи още по-сладък и така да има нужда от повече разреждане при поднасяне.
Оставяме сладкия захарен сироп да изстине напълно.
Смиламе ягодите в блендер заедно със прясно изцедения сок от лимон. По желание може да прецедим, за да отстраним ситните семчици мм а плода.
Добавяме сиропа плюс 100 грама натрошен лед и листа от мента по желание. Смиламе още веднъж и наливаме в бутилка.
Разреждаме си с вода или сода от ароматния ягодов шербет до сладост каквато ни е по вкуса.
Сервираме с кубчета лед тази чудесна напитка.