Начин на приготвяне
В купа разбиваме 2 яйца и 1 ч.ч захар. Добавяме 1 ч.ч кисело мляко, 1 ч.ч брашно, 1 бакпулвер и 1/2 ч.ч. олио. Разбиваме всичко добре до получаване на пухкава смес. Отделяме 1 ч.ч. от сместа за намазване.
Взимаме две кори за баница една върху друга. Намазваме горната кора навсякъде със смес. В долния край слагаме парченца локум и навиваме на руло.
Подреждаме в тава, предварително намазана с олио. Накрая намазваме с четка отгоре всички кори с отделената смес. Печем в предварително загрята фурна на 200 °C до златисто.
През това време приготвяме сироп от 3 ч.ч. захар и 4 ч.ч. вода. Заливаме горещо с горещо.
Сервираме с роза от локум. Нарязваме локум на парченца и запичаме за кратко. Оставяме да се охладят и всяко парченце баница с локум издърпваме деликатно. Оформяме розата.
Декорираме великолепната баница с локум със стръкчета пресен розмарин.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа по рецепта на Stefka Iordanova