Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с шербет и локум

Баклава с шербет и локум

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Баклава с шербет и локум
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 3
27/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Докато не се захаросаме максимално, не спираме да хапваме парче след парч"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 400 г
  • локум
  • краве масло - 250 г разтопено
  • За сиропа
  • вода - 3 в.ч.
  • захар - 3 в.ч.
  • ванилова захар - 1 пакетче /или 1с.л. есенция/
  • За украса
  • шамфъстък - смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намазват се по две кори с разтопеното масло. От тясната страна на корите се слагат от дребно нарязаните локумчета и се навиват на руло.

Всички кори се навиват по същия начин, докато свършат. Готовите рулца се нареждат в намазнена с масло тавичка, режат се с голям нож на еднакви кутийки/рулца.

Пекат се в предварително загрята на 180°C фурна до златист цвят.

Приготвяне на шербета:

3 водни чаши вода и захар завират с ванилията, докато се разтопи захарта.

Най-важното при заливането с шербета е, че винаги трябва едното да е топло, а другото студено.

Когато се залее с шербет сочната баклава, се украсява с шамфъстък. Баклавата с локум трябва да престои поне 1 нощ, за да е перфектна баклавата с шербет и локум.

Източник: Seda Sezgin - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: