Начин на приготвяне
Първото нещо, което направих, е да обеля кората на динята и да изчистя и нарежа на средни кубчета.
Сложих ги в тава и ги поръсих със захар. Така ги държах около 12 часа (но можете и 5-6 часа).
И след това ги сложих в по дълбока тенджера, да се варят - но не се слага вода, защото е достатъчен сокът, който е пуснала динята.
След това добавих семките от 2 дюли, които бях предварително почистила, измила и нарязала на две.
И когато рачелът започна да къкри, намалих малко котлона.
И го варих около: 2 часа и 30 минути на бавен огън, като през 10 минути разбърквах с лъжица и махах образувалата се пяна.
Когато кубчетата диня вече станаха прозрачни и рачелът се посгъсти, изстисках сока от 1/2 лимон.
И още докато беше горещо, си напълних бурканите.
Затворих ги и обърнах рачела от бяла диня с капачката надолу.