Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Черешов пай с бисквитено тесто без масло

Черешов пай с бисквитено тесто без масло

Черешов пай с бисквитено тесто без масло
Снимка: Илиана Първанова
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Сладкиш за душата - черешов пай, на който се наслаждаваме с чиста съвест"

Необходими Продукти

  • За бисквитеното тесто
  • яйца - 1 бр.
  • кафява захар - 1/3 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче
  • шарлан - 6 с.л. + 1 с.л. за доомесване
  • типово брашно - 1 и 1/2 ч.ч. (или пълнозърнесто)
  • За плънката
  • череши - 1 ч.ч. нарязани на половинки
  • кафява захар - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд разбъркваме яйцето с кафявата захар, шарлана (нерафинирано слънчогледово масло), ванилията и добавяйки постепенно брашно (типово или пълнозърнесто), омесваме нелепнещо тесто.

След като поеме брашно, за да омекотим тестото, докато месим, прибавяме още 1 с.л. шарлан.

Черешовата плънка приготвяме като смесим в дълбока купа почистените и нарязани пресни череши с кафява кристална захар и ги намачкваме леко с чуканче.

Тестото за вкусния плодов пай разделяме на две части – едната малко по-голяма от другата.

По-голямото топче разточваме с малка точилка, внимателно върху хартия за печене, на тънка кръгла кора (около 5 мм), така че да се получи малко по-голям размер от дъното на малката тавичка, в която ще печем пая.

Заедно с парчето хартия за печене прехвърляме кората в тавичката и уплътняваме дъното й, а краищата оставяме да стоят изправени. Подходящия размер на малката кръгла тавичка е 20 см диаметър. Разстиламе черешовата плънка върху постланото тесто.

Отделно разточваме втората част от тестото и нарязваме на дълги лентички, които пренасяме внимателно с помощта на шпатула и редим на разстояние върху плънката – половината хоризонтално, а другата половина вертикално (като на снимките).

По желание може да ги преплетем, но внимателно, тъй като лесно се чупят. След това загъваме външните краища на долната кора – навътре, така че да затворим черешовия пай отстрани.

С останалата част от тестото за лентичките може да направим малка купичка за украса (като тази на снимките), която да поставим по средата на нашия сладкиш с череши и след изпичането да поставим красива черешка в нея.

Печем пая на 180 градуса за около 15 минути и още 5 минути само от долната страна. Не бива да го препичаме твърде много, тъй като бисквитеното тесто ще се втвърди като изстине.

След като е готов и изстине, нарязваме на парчета като торта и поднасяме за следобедна закуска, по желание с пресен сок от череши.

Лесен и много вкусен сладък черешов пай с бисквитено тесто без масло – със сочна плодова плънка и приятна хрупкава коричка!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: