Начин на приготвяне
В дълбок съд разбъркваме яйцето с кафявата захар, шарлана (нерафинирано слънчогледово масло), ванилията и добавяйки постепенно брашно (типово или пълнозърнесто), омесваме нелепнещо тесто.
След като поеме брашно, за да омекотим тестото, докато месим, прибавяме още 1 с.л. шарлан.
Черешовата плънка приготвяме като смесим в дълбока купа почистените и нарязани пресни череши с кафява кристална захар и ги намачкваме леко с чуканче.
Тестото за вкусния плодов пай разделяме на две части – едната малко по-голяма от другата.
По-голямото топче разточваме с малка точилка, внимателно върху хартия за печене, на тънка кръгла кора (около 5 мм), така че да се получи малко по-голям размер от дъното на малката тавичка, в която ще печем пая.
Заедно с парчето хартия за печене прехвърляме кората в тавичката и уплътняваме дъното й, а краищата оставяме да стоят изправени. Подходящия размер на малката кръгла тавичка е 20 см диаметър. Разстиламе черешовата плънка върху постланото тесто.
Отделно разточваме втората част от тестото и нарязваме на дълги лентички, които пренасяме внимателно с помощта на шпатула и редим на разстояние върху плънката – половината хоризонтално, а другата половина вертикално (като на снимките).
По желание може да ги преплетем, но внимателно, тъй като лесно се чупят. След това загъваме външните краища на долната кора – навътре, така че да затворим черешовия пай отстрани.
С останалата част от тестото за лентичките може да направим малка купичка за украса (като тази на снимките), която да поставим по средата на нашия сладкиш с череши и след изпичането да поставим красива черешка в нея.
Печем пая на 180 градуса за около 15 минути и още 5 минути само от долната страна. Не бива да го препичаме твърде много, тъй като бисквитеното тесто ще се втвърди като изстине.
След като е готов и изстине, нарязваме на парчета като торта и поднасяме за следобедна закуска, по желание с пресен сок от череши.
Лесен и много вкусен сладък черешов пай с бисквитено тесто без масло – със сочна плодова плънка и приятна хрупкава коричка!
Чудно Вкусно!