Начин на приготвяне
Втриваме студеното масло с брашното и когато започне да става на трохи, прибавяме млякото, замесваме тесто, което оставяме да почине в хладилника за 30 минути.
Обезкостяваме черешите и ги прибавяме към водата и захарта, които сме загрели на котлона, оставяме да се готви за 10-15 минути, добавяме нишестето, разбъркваме още 2-3 минути и махаме от котлона, изсипваме лимоновия сок.
Разделяме тестото на две, като едната част трябва да е два пъти по-голяма от другата. Разточваме по-голямото тесто на кора, по-голяма от тавата, и го поставяме в нея. Отгоре разпределяме черешите.
По-малкото тесто също разточваме и минаваме с валяк, за да се образува решетка, поставяме го върху черешите, като отстраняваме излишното, поръсваме с едрата захар.
Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна за 40-50 минути.
Сервираме пай гарниран със сметана.