Начин на приготвяне
Използва се форма с подвижно дъно 22 см.
На дъното се поставя хартия за печене. Първата кора се поставя цяла, маже се с масло, както и всяка следваща кора след това, поръсва се с кафява захар.
Прегъва се на две и се реди, като се застъпват и краищата стърчат небрежно нагоре.
Всичко се маже с масло и отгоре се поставя лист хартия за печене и някаква тежест за запазване на формата. Пече се на 180 градуса до тъмно златисто. Оставя се да се охлади.
За млечния крем всички съставки без ванилията се варят до сгъстяване. Дърпа се от огъня, прибавя се ванилията и се покрива плътно с прозрачно фолио да изстине.
Битата сметана се обърква със захар на вкус.
Към черешите се прибавя лимоновия сок и захарта и се варят около 25 минути до омекване на черешите.
Полученото пюре се прецежда през гевгир и към него се прибавя предварително накиснатият в студена вода желатин.
Всички съставки за любимия черешов пай трябва да са напълно изстинали преди да се пристъпи към сглобяването му.
Корите по желание се намазват с шоколад. След като стегне шоколадът, последователно се изсипват кремовете - първо млечния, сметанов и накрая черешовото желе.
Плодовият пай се оставя в хладилника да стегне добре и накрая се украсява по желание -свежи череши, целувки, ядливи цветя, захарни перлички.
Впечатляващ черешов пай за всеки специален повод!