Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Балканска питка за нов дом

Балканска питка за нов дом

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85455119319
Балканска питка за нов дом
Снимка: Веселина Гърдева
1 / 3
23/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Ето така се влиза в нов дом - с чудна балканска пита"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 бр. + 1 бр. за намазване
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • суха мая - половин пакет
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка или мед
  • оцет - 1 ч.л.
  • шарена сол - по желание
  • ЗА БУКВИТЕ
  • брашно - на око
  • вода - на око
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява. Към него се прибавят маята, солта, захарта и шарената сол. Разбърква се и се оформя като кладенче.

След това трябва да погасим содата. За целта изсипваме количеството сода в киселото мляко и внимаваме да не изкипи.

Когато шупне, се изсипва в кладенчето. Разбиваме леко яйцата и ги прибавяме в брашнения кладенец.

Замесваме меко тесто, като внимаваме да не се пренасити с брашно, защото в такъв случай няма да стане пухкава питка.

Вече готовото тесто трябва леко да лепне. Оставяме го за няколко минути да почине. През това време подготвяме кръгла тава, намазнена с олио и по желание може да се постели с хартия за печене.

Разделяме тестото на две части, като едната трябва да е по-голяма. По-малката топка слагаме в средата на тавата, а по-голямата разточваме на кора с дебелина от около 2-3 см.

С помощта на ринг или чаша правим кръгли формички, докато тестото не свърши. Подреждаме кръгчетата отстрани на тестото.

Правим буквите, като смесваме брашно и вода, за да се получи тесто. Разточваме го и внимателно изрязваме буквите, които желаем (може да се изработи шаблон от картон за тях).

Взимаме яйцето за намазване и разделяме белтъка от жълтъка.

С четчица намазваме буквите с белтък, след което ги закрепваме върху тестото.

От жълтъка размазваме отгоре върху питката.

Печем на 180 до 200 градуса в зависимост от силата на фурната, докато се зачерви.

След като се изкара от фурната, питката се пръска със студена вода и отгоре се слага кърпа, за да може да отиде на нивата.

След около 10 минути кърпата се маха и балканската питка за нов дом е изцяло готова!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: