Начин на приготвяне
За рецептата използваме чаша с вместимост 250 мл.
Първо измиваме няколко пъти и накисваме суровите слънчогледови и тиквени семки в студена вода за около 1 час, а през това време ще приготвим веган къпкейкчетата.
За да направим домашно овесено мляко, накисваме в дълбок съд 1/3 ч.ч. фини овесени ядки, заедно с 1 и 1/4 ч.ч. студена вода. Оставяме да набъбват за около 15 минути и след това смиламе с пасатор или в блендер. Прецеждаме течността през цедка, като отделяме овесената пулпа, тъй като ще ни трябва за глазурата.
В дълбока купа разбъркваме с телена сладкарска бъркалка прецеденото овесено мляко с хлебната сода, ябълковия оцет, кафявата кристална захар, ванилията на прах и шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).
При непрестанно разбъркване с телената бъркалка сгъстяваме течността с пълнозърнесто брашно и накрая добавяме последните съставки – фини овесени ядки и натрошени орехи.
Тестото разпределяме равномерно във 12 бр. формички за мъфини, които предварително сме намазали с шарлан (по стеничките и дъното - с помощта на силиконова четчица).
Печем къпкейкчетата на 180 градуса за около 25-30 минутки.
Докато се пекат кексчетата, приготвяме какаовата веган глазура.
За целта - отцеждаме накиснатите сурови слънчогледови и тиквени семки от водата и ги сипваме в малката кана на нутри булет (или мощен блендер). Към тях прибавяме и останалите съставки за веган глазурата – овесената пулпа (прецедените овесени ядки от млякото), натрошени орехови ядки, какао, рожков, ванилия (по желание), сусамов тахан, кафява кристална захар (на вкус).
Разбъркваме ги с лъжица и смиламе няколко пъти по няколко секунди - докато се получи фина хомогенна смес, като за постигане на кремообразност на второто смилане добавяме 1 с.л. шарлан и 1 с.л. вода.
Украсяваме готово изпечените къпкейкчета, като шприцоваме глазурата (най-лесно и удобно е като на снимките – на лентички отстрани до върха) и поръсваме отгоре с малко сусам.
Чудесни пълнозърнести веган къпкейкс с какаова глазура от ядки и семена – за една здравословна и специална красива следобедна закуска!
Чудно Вкусно!