Начин на приготвяне
Приготвяне на пареното тесто:
1 литър вода се сварява, заедно с 1 голям пакет краве масло. Прибавят се предварително пресятото брашно и щипка сол. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица и на слаб огън, до получаването на гладко парено тесто, което да се отделя от съда. Сваля се от огъня, премества се в друг съд и се оставя да се охлади.
Когато изстине, към тестото започват да се прибавят едно по едно яйцата. Бърка се непрекъснато. Тестото трябва да поеме хубаво яйцата и да стане хомогенно. Върху тава, покрита с хартия за печене, се разпределя тестото с лъжица (една лъжица се равнява на един еклер). Еклерите се пекат на 180 градуса за около 30-40 мин. (до златисто).
Приготвяне на крема:
750 мл прясно мляко се сварява заедно с 2ч.ч. захар. Отделно в купа се разбиват 6 жълтъка, останалите 750 мл прясно мляко и 2 ч.ч. предварително пресято брашно.
Сместа се изсипва на тънка струя към кипналото мляко. Добавят се ванилия и краве маслото. След това се оставя да изстине.
Приготвяне на глазурата:
Какаото и захарта се смесват с малко вода и се оставя да заври. Ври на слаб огън, докато се сгъсти малко.
Еклерите се пълнят с крем. Може да използвате шприц. Аз ги пълня с една голяма спринцовка (50 мл, от аптеката). Топват се в какаовата смес до половината и още топли се поръсват с кокосови стърготини.
Престояват в хладилник да се постегнат.