Начин на приготвяне
Активираме маята в малко мляко с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбиваме яйцата и добавяме останалото мляко и олио.
Пресяваме брашното и с всички продукти замесваме еластично тесто, което оставяме да втаса на топло.
Втасалото тесто го разделяме на четири равни части и разточваме всяко на хубава, обла кора.
Приготвяме глазурата, като я варим на котлона и прибавяме маслото. Вече охладена, мажем първата кора, върху нея слагаме втората и така с 3-те без последната.
Режем на 8, като центърът остава неразрязан. Всяко парче го режем по средата и промушваме от долу нагоре. Може всички да се заоблят надолу или през 2 за по-интересно.
Оставяме питата да втаса на топло, след което я мажем с разбито яйце. Посипваме със захар и печем в загрята фурна на 160 градуса.
Имайте предвид, че тази пита се пече по-бързо от другите.