Начин на приготвяне
Представям Ви поредната традиционна разядка от Пловдивското село Труд, която може да се прави през лятото и през зимата, като в зависимост от сезона има леки промени в рецептата.
Другото име, с което е известна, е Печен овен, защото така наричат печения лук в Труд.
Лятната рецепта почти не се правеше с булгур, докато в зимната рецепта булгурът присъстваше категорично. В лятната рецепта чушките са червени и пресни, а в зимната рецепта се ползваха сухи чушки (които се попарват с гореща вода и после се остъргва „месото“ им) или с печени чушки от буркан. В лятната версия се използва магданоз за подправка, а в зимната – сушен джоджен.
Сега нещо много важно. Печеният лук е вълшебен. Буквално! Изключително вкусен и никога не е достатъчно количество. Така че, моля, винаги слагайте поне 2 глави повече, отколкото сте планирали...
Лятна рецепта за Кромидица
1️⃣ Старият лук НЕ се чисти от люспите, а се слага директно в тава във фурната на 180 градуса и го забравяте там около час и половина.
2️⃣ През това време подготвяме орехите, като ги счукваме, но не много ситно.
3️⃣ Печем червените чушки, поставяме ги след това в съд или найлонов плик, за да се задушат, и ги белим, а после нарязваме на ситно или счукваме в хаванче.
С купени от магазин печени чушки в буркани – НЕ става, защото те са мариновани и нямат нужния ни опушен аромат.
4️⃣ Когато лукът е готов, изваждаме да се охлади леко, обелваме го и го нарязваме на ситно или го счукваме в хаванче. Аз лично предпочитам лукът и чушките да се усещат, затова ги режа.
5️⃣ Смесваме чушките с орехите, лука и към тях прибавяме нарязания на ситно магданоз.
6️⃣ Подправяме със зехтин/шарлан, оцет и сол на вкус.
Зимна рецепта за Кромидица
Тя се отличава от лятната само по това, че сваряваме булгур, отцеждаме го и го смесваме с останалите продукти.
Обикновено се прави със сухи чушки, които пускаме във врящата вода на булгура да омекнат и след това остъргваме месестата част и я слагаме в разядката. Подправката за зимната рецепта е сух джоджен.
Допълнителни бележки:
В Габровско се прави подобна салата, но вместо булгур се ползва сварен ориз и се подправя с лимон и черен пипер.
Да ви е сладко с тази разядка Кромидица!
Коментари