Кромидица

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Кромидица
Снимка: Иван Кацаров
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Лятна, зимна, всякаква я обичаме тази Кромидица"

Необходими Продукти

  • булгур - 100 г
  • лук - 5 - 6 и повече глави
  • червени чушки - 3 - 4 бр.(може сухи)
  • орехи - 100 г
  • магданоз - 1 връзка
  • джоджен - 1/2 с.л.
  • зехтин - на вкус
  • оцет - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Представям Ви поредната традиционна разядка от Пловдивското село Труд, която може да се прави през лятото и през зимата, като в зависимост от сезона има леки промени в рецептата.

Другото име, с което е известна, е Печен овен, защото така наричат печения лук в Труд.

Лятната рецепта почти не се правеше с булгур, докато в зимната рецепта булгурът присъстваше категорично. В лятната рецепта чушките са червени и пресни, а в зимната рецепта се ползваха сухи чушки (които се попарват с гореща вода и после се остъргва „месото“ им) или с печени чушки от буркан. В лятната версия се използва магданоз за подправка, а в зимната – сушен джоджен.

Сега нещо много важно. Печеният лук е вълшебен. Буквално! Изключително вкусен и никога не е достатъчно количество. Така че, моля, винаги слагайте поне 2 глави повече, отколкото сте планирали...

Лятна рецепта за Кромидица

1️⃣ Старият лук НЕ се чисти от люспите, а се слага директно в тава във фурната на 180 градуса и го забравяте там около час и половина.

2️⃣ През това време подготвяме орехите, като ги счукваме, но не много ситно.

3️⃣ Печем червените чушки, поставяме ги след това в съд или найлонов плик, за да се задушат, и ги белим, а после нарязваме на ситно или счукваме в хаванче.

С купени от магазин печени чушки в буркани – НЕ става, защото те са мариновани и нямат нужния ни опушен аромат.

4️⃣ Когато лукът е готов, изваждаме да се охлади леко, обелваме го и го нарязваме на ситно или го счукваме в хаванче. Аз лично предпочитам лукът и чушките да се усещат, затова ги режа.

5️⃣ Смесваме чушките с орехите, лука и към тях прибавяме нарязания на ситно магданоз.

6️⃣ Подправяме със зехтин/шарлан, оцет и сол на вкус.

Зимна рецепта за Кромидица

Тя се отличава от лятната само по това, че сваряваме булгур, отцеждаме го и го смесваме с останалите продукти.

Обикновено се прави със сухи чушки, които пускаме във врящата вода на булгура да омекнат и след това остъргваме месестата част и я слагаме в разядката. Подправката за зимната рецепта е сух джоджен.

Допълнителни бележки:

В Габровско се прави подобна салата, но вместо булгур се ползва сварен ориз и се подправя с лимон и черен пипер.

Да ви е сладко с тази разядка Кромидица!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Много добро предложение, благодаря!
10.12.2020 16:46
Ivana Krasteva-Pieroni
Ivana Krasteva-Pieroni
Чудесна рецепта! И така хубаво описана, благодаря!
01.07.2020 20:37
2