Начин на приготвяне
В купа се разбиват яйцата със захарта на пухкав крем. При непрекъснато бъркане се прибавят киселото мляко и олиото.
Добавят се настърганата лимонова кора и лимоновият сок.
Брашното и бакпулверът се пресяват и на порции се прибавят към разбитата смес.
Кексовото тесто се прехвърля във продълговата форма за кекс, покрита с хартия за печене.
Боровинките се овалват в брашно и разпределят отгоре върху сместа.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути.
Когато боровинковият кекс е готов, се оставя да изстине за около 10-15 минути, след което в него се правят дупчици с дървено шишче и с помощта на лъжица се залива с лимонов сироп.
Той се приготвя, като в съд се загреят равни количества лимонов сок и захар (например 5 с.л. лимонов сок и 5 с.л захар).
Когато кексът изстине напълно, е готов за сервиране.
Декорира се с пресни боровинки, резенчета лимон, листенца прясна мента.
Също така лимоновият кекс с боровинки може да се полее с лимонова глазура или бял шоколад.