Начин на приготвяне
Използвам чаша с вместимост от 250 мл.
Тестото за домашните соленките приготвих, като в купа смесих пресятото брашно и солта.
Отделно в киселото мляко добавих содата и разбърках, докато шупна добре.
Добавих ги в купата при брашното заедно олиото. Омесих меко тесто.
В купичка смесих сиренето с едното цяло яйце и белтъка на второто.
Голямата тава на фурната покрих с хартия за печене. Тестото разточих до дебелина около 2 мм и с чаша с диаметър 8 см изрязах кръгове.
Всеки от тях изтъних още малко с ръце, за да стане по-тънък, и сложих малко плънка. Прегънах на две, за да се получи полумесец, и притиснах добре краищата.
Ако случайно изтича плънка, не се притеснявайте. Тестото е мазно и се работи лесно с него.
Сложих готовите соленки в тавата, намазах ги с разбъркания с малко вода жълтък, поръсих ги със сусам, мак, ким и сложих в предварително загрятата на 170°C фурна.
Пекох соленките с пълнеж около 20 минути или докато добият хубав загар. Не бива да са препечени, но и не прекалено бледи.
Така процедирах и с останалото тесто.
Изпекох две тави със соленки или около 24 броя.
Да ви е сладко!