Начин на приготвяне
Смесете в купа брашното и пудрата захар. Нарежете при тях маслото на парченца и втрийте с пръсти до получаване на трохи.
Чукнете яйцето и с него обединете в тесто маслените трохи. Омесете го до гладкост.
Разточете на 10 кори с диаметър около 11-12 см и всяка сложете във форма за тарталети с диаметър 9 см, като притиснете хубаво тестото по дъното и стените. Може да го направите без разточване като сложите топчицата тесто във формичката и разстелете с пръсти.
Надупчете с вилица дъното и оставете десетте форми във фризер за 10-15 минути.
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете студеното втвърдено тесто на блатовете с разбит белтък и изпечете за 15-16 минути. Оставете да изстинат и се заемете с крема.
Настържете при захарта кората от лимон, ползвайки фино ренде за цитруси. Налейте сметаната и загрейте за 3 минути на 90 градуса слаб огън. През това време хидратирайте желатина в студена вода за 2 минутки.
Сложете в топлата, но не гореща сметана маскарпонето и отцедения желатин. Разбъркайте до хомогенност и напълнете с крема тарталетите.
Когато изстинат, ги приберете в хладилник за 2 часа да стегнат.
Непосредствено преди да поднесете тези уникално вкусни пролетни тарталети, ги гарнирайте с парченца пролетни плодове по избор.
Да ви е сладко!