Начин на приготвяне
За направата на тестото нарежете студеното масло на малки парченца и го прибавете към брашното и захарта. Разбъркайте докато маслото напълно се смеси със сухите съставки. Разбийте добре яйцето и към него добавете лимоновата кора. Прибавете го към останалите съставки и омесете меко и нелепкаво тесто.
Преместете го в набрашнена купа, покрийте с найлоново фолио и го оставете за поне половин час в хладилник, а най-добре от предния ден.
През това време пригответе пълнежа за тарталетите. Обелете меки и сладки круши, нарежете ги на малки кубчета.
В касерола стопете 50 г масло, прибавете нарязаните круши, разбъркайте няколко пъти докато станат златисти. Прибавете захарта, заедно с ванилията. Изчакайте крушите да се карамелизират и изключете котлона.
След като са изминали 30-те минути, разточете 3/4 от тестото и го нарежете на кръгове, с помощта на чаша. Запълнете с тях гнездата на тавичка за мъфини.
Останалата 1/3 част от тестото разточете и нарежете на ивици с ширина 1 см. Напълнете формичките с пълнежа, покрийте с решетка от ивици тесто и печете тарталетите на 180 градуса за около 20 минути.
Crostatine di pere поднесени заедно с чаша ароматно капучино са невероятна следобедна закуска. Те оставят неповторим хрупкав и едновременно сладък вкус.