Начин на приготвяне
1 к.ч. е с вместимост 100 мл.
1 ч.ч. е с вместимост 240 мл
Сливите измих, подсуших и разрязах на две половинки. Важно е да са нито презрели, нито пък много твърди.
В купа смесих захарта, яйцата и ванилията и разбих с миксер, докато увеличиха обема си. След това добавих постепенно олиото, разбърквайки.
Киселото мляко смесих със содата и оставих да шупне добре.
След това го добавих към сместа и разбърках финално с миксер.
Брашното пресях и добавих, като вече разбърквах с шпатула.
Важно е да се спази количеството на брашното, тъй като, ако се добави повече, плодовият сладкиш ще стане не така пухкав.
Тавичка с размер 32х25 см намазах с масло и леко поръсих с брашно. В нея изсипах сместа за сладкиша със сливи и отгоре подредих половинките сини сливи с отворената част нагоре.
Сладкиша сложих да се пече в добре загрята на 160 градуса фурна за около 30 минути или до суха клечка. Поръсих го с пудра захар.
За предпочитане е вкусния сладкиш със сини сливи да се изпече в по-голяма тава, защото така ще се получи по-равно съотношение между плодовата и тестената части.
В сезона на сливите препоръчваме да си направите един страхотен крамбъл със сливи или някой пухкав кекс със сини сливи.
Коментари
“-2 ч.ч. /270 г/бeз вpъх, дopи лeкo нeпълни”