Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Бавно печен свински бут със сос от трюфел

Бавно печен свински бут със сос от трюфел

редакция:
Polina MatevaPolina Mateva
Новак
72914
Бавно печен свински бут със сос от трюфел
Снимка: Polina Mateva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
250 мин.
Общо
270 мин.
Порции
6
"Печеното свинско се нарязва на филета и се поднася със сос. Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • свински бут - 2. 5 - 3 кг. или плешка /без кост/
  • лук - 1 глава
  • бира - 200 мл. или червено вино
  • сухи чушки - 1 бр.
  • дафинов лист - 2 - 3 листа
  • бахар - 4 - 5 зърна
  • вода - половин ч.ч
  • джоджен - или градински чай по избор за дъното на съда
  • За маринатата
  • шарен пипер - 1 с.л. прясно смлян
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • кориандър - 1 връзка пресен (или сушен)
  • зехтин - 100 мл.
  • чесън - 5 - 6 скилидки пресовани
  • кимион
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • горчица - 1 с.л.
  • соев сос - 1 с.л. или сос Уорчестър
  • мащерка - 1 - 2 щипки
  • розмарин - 1 щипка сух
  • За соса
  • масло - 100 г
  • брашно - 2 с.л.
  • трюфел - 1 бр.
  • течна сметана - 100 г
  • сос - от свинското печено
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се маринова от предния ден, като се намазва с кашата, получена от сместа на всички продукти.

В дълбок съд с капак или гювеч се разстилат на едри шайби лукът, бахарът, дафиновият лист и стръкове от джоджен или градински чай.

Слага се една две вилици за да има течност под месото и се долива бирата и малко вода.

Ако предпочитате, може скилидките чесън да не са пресовани, а чрез малки разрези да вкарате в месото.

Печете час и половина на 200 градуса, после отваряте и обръщате месото на другата страна, така ще е по-сочно. Ще се отдели сос, който ще вградите в сос със трюфел.

Печете още 2 часа на 170 градуса и се изключва да постои още половин час.

За соса се запържва маслото с брашното за тип бешамел и се добавя от соса на малки порции с непрекъснато бъркане до получаване на гладка смес. Прибавя се настърганият трюфел и сметаната да покъкри още 4-5 минути.

Печеното свинско се нарязва на филета и се поднася със сос. Да ви е сладко!

Бавно печеният свински бут със сос от трюфел е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: