Начин на приготвяне
Лесна веган торта с бисквити с царевичен двуцетен крем може да приготвим в няколко стъпки:
1. Продуктите отмерваме с чаена чаша с капацитет 300 мл. Сипваме царевичния грис, постепенно във врящата вода, като през това време разбъркваме с телена бъркалка, за да не стане на бучки. Финият царевичен грис се сварява буквално за минутка-две и затова, малко след като сме го прибавили към водата, сваляме тенджерата от котлона. Добре е сместа да е кремообразна (но не много рядка), а не много гъста, тъй като в последствие качамакът се стяга и сгъстява допълнително.
2. В отделен със сипваме 1/3 от сварения царевичен грис. Разбъркваме с какао, рожков, натрошени орехи и кафява кристална захар (на вкус).
3. Останалото количество царевична смес в тенджерката, овкусяваме с бяла кристална захар на вкус (бяла, за да запазим светлия цвят на качамака), какаови зърна на парченца и ванилия.
4. Започваме да редим веган тортата в малка правоъгълна дълбока тавичка. Трябва да правим всичко много бързо, тъй като качамаченият крем започва да се стяга, а на нас ни трябва, докато е още кремообразен.
Обикновените постни бисквити потапяме за няколко секунди в студена вода, за да омекнат леко, преди да ги подредим в тавичката.
Първи ред – обикновени бисквити (редим по цялото дъно).
Втори ред – жълт цвят – светъл ванилов царевичен крем (разстиламе 1/2 от сместа, като запълваме добре краищата и уплътняваме между бисквитите).
Трети ред – обикновени бисквити.
Четвърти ред – кафяв цвят – какаов царевичен крем (разстиламе и уплътняваме добре).
Пети ред – отново постни обикновени бисквити.
Шести ред – завършваме със светъл ванилов царевичен крем (другата половина от сместа), който разстиламе равномерно. Ако вече се е стегнал, притискаме леко и заравняваме с длан и потупваме леко, за да се заглади.
5. Накрая украсяваме готовата бисквитена торта. По желание може да поръсим рожков във форма на спирала, от вътре да я запълним спираловидно с орехови ядки (половинки) и отстрани на картинката да поръсим с какаови зърна на парченца и натрошени орехи, както е на снимките.
6. Оставяме за 1-2 или 3 часа да се стегне и поднасяме. Добре е да не престоява повече от няколко часа, а да се оползотвори на същия ден, за да не промени вкуса и аромата си.
Чудесна лесна веган торта с бисквити и два вида царевичен крем. Бърза за приготвяне, подходяща за спонтанни специални поводи, когато е желаем да сътворим нещо сладко по-бързо.
Нежна и вкусна веган торта с бисквити!