Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Бисквити»Веган бисквити с вкус на баклава

Веган бисквити с вкус на баклава

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Веган бисквити с вкус на баклава
Снимка: marcheva14
1 / 4
05/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
62 мин.
Порции
15
"Като аромати може да се ползва настъргана портокалова кора, джинджифил, канела, кардамон, всичко е по избор и вкус."

Необходими Продукти

  • за бисквитите
  • бадемово брашно - 112 г
  • нишесте от тапиока - 3 с.л.
  • сода бикарбонат - 1/8 ч.л.
  • сол - 1/8 ч.л.
  • пудра захар - 2 с.л. тръстикова
  • МОКРИ СЪСТАВКИ
  • кокосово масло - 1 с.л. измерено в твърдо състояние
  • ванилия - 1/2 ч.л. екстракт
  • кленов сироп - 3 с.л.
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • ПОРЪСКА
  • бадеми - 2 с.л. сурови
  • пекан - 2 с.л.
  • шамфъстъци - 2 с.л. сурови
  • фурми - 8 бр. малки или 6 бр. големи
  • още
  • кленов сироп - 2 - 3 с.л.
  • лимонова кора - от 1/4 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото:

За бисквитите се смесват всички сухи продукти в купа, разбъркват се.

Добавя се разтопеното масло, ванилията, кленовия сироп, настърганата лимонова кора и сок, разбърква се. Сместа ще бъде лепкава. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 - 40 минути.

За топинга:

В блендер /кухненски робот се слагат бадемите, орехите Пекан, фъстъците и се завърта да се скълцат и да стане груба смес. Добавят се и фурмите, лимоновата кора и сок и кленовия сироп. Завърта се, докато фурмите се смелят и сместа стане тежка и лепкава. Изважда се.

От охладеното тесто се загребва с лъжица, количеството е по избор, но около 1/2 с.л. Поставя се върху хартия за печене и леко се разточва с ролер да се оформи плоско кръгче. Покрива се със смес от ядките и фурмите най-вече по средата и леко се притиска.

Така приготвени бадемови бисквити се подреждат в плоска тава с хартия за печене с малко разстояние една от друга.

Пече се на 165 градуса за около 12-14 минути, само до златисти крайчета. Не се препича бисквитката, тя трябва да е мека, когато се извади от фурната.

Охлажда се за 10 - 15 минути и след това се изважда върху решетка.

Като аромати може да се ползва настъргана портокалова кора, джинджифил, канела, кардамон, всичко е по избор и вкус.

Веган бисквити с вкус на баклава внасят много празнично настроение на трапезата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: