Начин на приготвяне
За тестото:
За бисквитите се смесват всички сухи продукти в купа, разбъркват се.
Добавя се разтопеното масло, ванилията, кленовия сироп, настърганата лимонова кора и сок, разбърква се. Сместа ще бъде лепкава. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 - 40 минути.
За топинга:
В блендер /кухненски робот се слагат бадемите, орехите Пекан, фъстъците и се завърта да се скълцат и да стане груба смес. Добавят се и фурмите, лимоновата кора и сок и кленовия сироп. Завърта се, докато фурмите се смелят и сместа стане тежка и лепкава. Изважда се.
От охладеното тесто се загребва с лъжица, количеството е по избор, но около 1/2 с.л. Поставя се върху хартия за печене и леко се разточва с ролер да се оформи плоско кръгче. Покрива се със смес от ядките и фурмите най-вече по средата и леко се притиска.
Така приготвени бадемови бисквити се подреждат в плоска тава с хартия за печене с малко разстояние една от друга.
Пече се на 165 градуса за около 12-14 минути, само до златисти крайчета. Не се препича бисквитката, тя трябва да е мека, когато се извади от фурната.
Охлажда се за 10 - 15 минути и след това се изважда върху решетка.
Като аромати може да се ползва настъргана портокалова кора, джинджифил, канела, кардамон, всичко е по избор и вкус.
Веган бисквити с вкус на баклава внасят много празнично настроение на трапезата.