Начин на приготвяне
През лятото падат от овошките много зелени ябълки, още недоузрели напълно, но със сладко-кисел вкус.
Тази рецепта за сладко е чудесна идея как може да ги оползотворим.
Обелваме морковите и ги настъргваме. След това обелваме и почистваме зелените ябълки и също настъргваме на едро ренде. Смесваме ги в голяма тенджера, разбъркваме и заливаме с 2 чаени чаши вода (по 300 мл).
Захлупваме тенджерата с капак и оставаме на котлона да врят около 15 20 минути, като от време на време ги разбъркваме, за да омекнат и слегнат.
След това сваляме от котлона и оставяме за няколко минутки леко да изстине. Пасираме с пасатор в тенджерата, но не цялото количество, а само половината, за да останат едри парченца. Прибавяме към плодовете бялата кристална захар, разбъркваме и отново връщаме на котлона.
Щом заври, оставяме да се вари отхлупено – без капак, за да извира излишния сок. Като разбъркваме периодично с дървена плоска бъркалка, варим сладкото до сгъстяване (на силен котлон около 1 час).
През това време измиваме и подсушаваме малки стъклени бурканчета за сладко и съответно капачки за тях. Около 5 минути преди да свалим тенджерата със сладкото от котлона, прибавяме пресни листа индрише (цели) и лимонтузу.
Щом сладкото е готово, веднага - още докато е горещо, го сипваме в подсушените бурканчета, като ги уплътняваме и пълним догоре (под пръстена). Получават се около 7 бурканчета (по 314 мл).
Щом напълним бурканче, на мига го затваряме с капачката (на винт) и обръщаме на обратно. Всички напълнени бурканчета оставяме обърнати с капачките надолу, докато изстинат, за да може от топлото сами да се вакуумират. По този начин не е нужно да ги стерилизираме допълнително.
И вълшебното сладко е готово!
Невероятно ароматно и вкусно сладко от ябълки и моркови – истинска наслада за сетивата! Любимо на всички, особено на децата!
Чудно Вкусно!