Начин на приготвяне
Ципурата е вкусна риба с нежно бяло месо. Може да се приготви на скара, на фурна, на тиган. Все ще е вкусна. Този път аз избрах да приготвя ципура на барбекю, леко маринована.
Скумрията знаем колко великолепна става приготвена на барбекю (скара).
Добре е рибата да се маринова час-два, но ако нямате време, може да готвите веднага.
Измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете пиперките на едри парчета, след като отстраните семената и стеблото.
С нож премахнете вътрешните бели нишки, така че пиперките да бъдат по-лесно смилаеми. Почистете гъбите и нарежете, обелете лука и нарежете на едри ивици.
Добавете олиото, лимон(оцет), босилека и мащерката към зеленчуците. Овкусете със сол и смлян пипер и разбъркайте, като внимавате парчетата зеленчуци да изглеждат добре и да не се мачкат при мариноването.
Загрейте барбекюто на средно силен огън и намажете решетките за готвене. Гответе на среден огън. Когато сте готови, извадете на страна и подгответе барбекюто за рибата на по висока температура.
Как да почистите рибата
Ако купите вече почистена ципура, тази стъпка естествено става излишна, в противен случай трябва да се оборудвате с чифт ножици и много остър нож.
С ножица правите разрез в корема до главата, изваждате вътрешностите и ги хвърляте. Измивате вътрешната част на корема под течаща вода, след това с ножици отрязвате страничните перки, перката под корема и гръбната перка.
С помощта на скалер или с много остър нож премахвате люспите, преминаващи решително от опашката към главата и измивате внимателно под течаща вода както отвън, така и отвътре на рибата.
Почиствате скумрията и измивате, след това нарязвате всяка на две да се получат 4 порции.
Скаридите нанизвате на подготвените за целта шишчета със зеленчуци по избор.
Скумрията овкусявате с лимона, подправките и оставяме да се маринова най-малко за 20 мин.
Дресинг
Изсипете олиото, нарязания магданоз, солта, ситно нарязания чесън и лимоновия сок в купа, разбъркайте добре и оставете настрана. Други съставки могат да се добавят по желание.
Подправете ципурата и скумрията с подправките и оставете да се мариноват. Други подправки могат да се добавят по желание: мащерка, каперси, нарязан лук, сушен босилек, сушени домати и др.
Приготвянето на тази рецепта за рибно барбекю е много проста: поставяте ципурата върху дъска за рязане и намазвате цялата рибата с подправките, които сте подготвили, като се уверите, че е добре маринована и овкусена.
Можете да използвате както барбекюто, така и грил тава, но важното е, че температурата е много висока. Прекарвате по решетката на скарата масло и поставяте ципурата директно да се сготви, скаридите са готови за около 2 минути.
Време за готвене
Времето за готвене е около 5 минути на страна, но ципурата ще е готова, когато кожата е образувала златиста и хрупкава коричка.
Веднъж приготвени, преди сервиране на печената риба, вземете купата с дресинга и с клонче розмарин нанесете и от двете страни обилно.
В този момент можете да сервирате рибното меню в голяма чиния, придружена от хубавата гарнитура с маринованите зеленчуци, които сте сготвили или друга по желание.
Приятен апетит с това великолепно рибно барбекю - меню за гости!