Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Рибно барбекю - меню за гости

Рибно барбекю - меню за гости

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Рибно барбекю - меню за гости
Снимка: Ivelina
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Страхотна идея за рибно барбекю - вие само извикайте гостите"

Необходими Продукти

  • ципура - 4 бр.
  • скумрия - 2 бр. (разделена на 4 порции )
  • зехтин - 8 с.л.
  • чушки - 4 бр. пиперки
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • сок от лимон
  • черен пипер
  • сол
  • босилек - 4 щипки сушен /или на вкус/
  • розмарин - щипка - две
  • чили - 1 ч.л. /или на вкус/
  • мащерка
  • градински чай
  • гъби - 800 г
  • скариди - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ципурата е вкусна риба с нежно бяло месо. Може да се приготви на скара, на фурна, на тиган. Все ще е вкусна. Този път аз избрах да приготвя ципура на барбекю, леко маринована.

Скумрията знаем колко великолепна става приготвена на барбекю (скара).

Добре е рибата да се маринова час-два, но ако нямате време, може да готвите веднага.

Измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете пиперките на едри парчета, след като отстраните семената и стеблото.

С нож премахнете вътрешните бели нишки, така че пиперките да бъдат по-лесно смилаеми. Почистете гъбите и нарежете, обелете лука и нарежете на едри ивици.

Добавете олиото, лимон(оцет), босилека и мащерката към зеленчуците. Овкусете със сол и смлян пипер и разбъркайте, като внимавате парчетата зеленчуци да изглеждат добре и да не се мачкат при мариноването.

Загрейте барбекюто на средно силен огън и намажете решетките за готвене. Гответе на среден огън. Когато сте готови, извадете на страна и подгответе барбекюто за рибата на по висока температура.

Как да почистите рибата

Ако купите вече почистена ципура, тази стъпка естествено става излишна, в противен случай трябва да се оборудвате с чифт ножици и много остър нож.

С ножица правите разрез в корема до главата, изваждате вътрешностите и ги хвърляте. Измивате вътрешната част на корема под течаща вода, след това с ножици отрязвате страничните перки, перката под корема и гръбната перка.

С помощта на скалер или с много остър нож премахвате люспите, преминаващи решително от опашката към главата и измивате внимателно под течаща вода както отвън, така и отвътре на рибата.

Почиствате скумрията и измивате, след това нарязвате всяка на две да се получат 4 порции.

Скаридите нанизвате на подготвените за целта шишчета със зеленчуци по избор.

Скумрията овкусявате с лимона, подправките и оставяме да се маринова най-малко за 20 мин.

Дресинг

Изсипете олиото, нарязания магданоз, солта, ситно нарязания чесън и лимоновия сок в купа, разбъркайте добре и оставете настрана. Други съставки могат да се добавят по желание.

Подправете ципурата и скумрията с подправките и оставете да се мариноват. Други подправки могат да се добавят по желание: мащерка, каперси, нарязан лук, сушен босилек, сушени домати и др.

Приготвянето на тази рецепта за рибно барбекю е много проста: поставяте ципурата върху дъска за рязане и намазвате цялата рибата с подправките, които сте подготвили, като се уверите, че е добре маринована и овкусена.

Можете да използвате както барбекюто, така и грил тава, но важното е, че температурата е много висока. Прекарвате по решетката на скарата масло и поставяте ципурата директно да се сготви, скаридите са готови за около 2 минути.

Време за готвене

Времето за готвене е около 5 минути на страна, но ципурата ще е готова, когато кожата е образувала златиста и хрупкава коричка.

Веднъж приготвени, преди сервиране на печената риба, вземете купата с дресинга и с клонче розмарин нанесете и от двете страни обилно.

В този момент можете да сервирате рибното меню в голяма чиния, придружена от хубавата гарнитура с маринованите зеленчуци, които сте сготвили или друга по желание.

Приятен апетит с това великолепно рибно барбекю - меню за гости!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: