Сфолиатели с грис

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
7657998275
Сфолиатели с грис
Снимка: Sonya Simeonova
1 / 3
19/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
220 мин.
Порции
10
"Сфолиатели с грис - красиво приключение в чиния"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г тип 00
  • вода - 200 г
  • сол - 1 щипка
  • мед - 15 г
  • за намазване
  • свинска мас - 250 г
  • жълтъци - 250 г
  • за плънката
  • вода - 350 мл
  • сол - 1 щипка
  • грис - 125 г
  • захар - 200 г
  • рикота - 125 г сирене
  • ванилия - 1 на прах
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява два пъти, смесва се с водата, медът и солта. Омесва се гладко тесто, което се намазва обилно с мас от всички страни.

Увива се така намазано в стреч фолио и се оставя да отпочине за 30-40 минути, след което се разточва възможно най-тънко в една посока, така че да се получи дълга и тясна лента, която се прекарва през машината за паста от най-широката към най-тънката степен.

Разрязва се по дължина, така че да се получат две ленти около 20 см. Първата се опъва върху плота, намазва се хубаво с мас и се навива по дължина на стегнато руло за този италиански сладкиш.

Като се стигне до края, се застъпват краищата с другата кора, намазва се и тя хубаво с мас и се продължава с навиването. Отново се намазва и от външната страна хубаво с мас, увива се в стреч фолио и се прибира в хладилника за една нощ.

На другия ден в дълбока тенджера се загрява до степен на кипене 350 г вода с щипка сол. Грисът се смесва със захарта и ванилията, изсипва се наведнъж във водата и се бърка непрекъснато с дървена лъжица около 10 минути или докато се отдели от стените.

Сваля се от котлона, охлажда се и се прибавят яйцата едно по едно, като след всяко се бърка, докато се усвоят. Добавя се рикотата, смесва се хубаво, увива се със стреч фолио и се прибира в хладилника.

Тестото се изважда, нарязва се на кръгове с дебелина около 1 см. На всяко кръгче се подбутва средата навън и се издърпват краищата, така че да се получи конусовидна форма.

Пълни се всяко джобче с около 1 с.л. от плънката, прищипват се много хубаво краищата и сфолиателе се нареждат върху пекарска хартия.

Намазват се отгоре леко с жълтък и сфолиателите с грис се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: