Начин на приготвяне
Смесваме царевичния грис и кафявата захар и ги накисваме с топла вода, която предварително сме разбъркали с прясно изцеден лимонов сок.
Ароматизираме сместа за нашите мъфини с ванилия. Оставяме гриса да набъбва за около 1 час. След това в купата към него прибавяме и другите важни съставки - шарлан, сода, рожков, канела, пшенични трици и конопено брашно.
Разбърквайки с телена бъркалка, сгъстяваме с типово брашно (може да го заменим с пълнозърнесто) до получаване на гъста смес за кекс - нужно е 1 ч.ч. брашно (в случай че сме използвали едър грис и той не е набъбнал много и не е поел водата, може да добавим още 3 пълни с.л. брашно).
Намазваме формичките за мъфини (кексчета) с шарлан и символично поръсваме с брашно. По равно разпределяме сместа в 12 бр. формички и печем веган кексчетата на 180 градуса за около половин час.
Готовите здравословни кексчета имат лека коричка и в същото време отвътре са пухкави и мекички.
Разкошни грис кексчета с свеж лимонов вкус и аромат на ванилия!
Чудно Вкусно!