Начин на приготвяне
Хубаво почистете плодчетата арония, ако в тях има сухи пръчки или боклучете, ги отстранете. Измийте ги под течаща вода и ги изцедете добре в цедка или домакинска кърпа.
В подходяща тенджера слагаме 100 мл вода да заври, след което прибавяме глюкозата и разбъркваме. Изключваме котлона и добавяме плодовете от аронията и оставяме така, като затваряме съда с капак. Нека престои няколко часа (3-4).
След което връщаме домашното сладко обратно на котлона на средна степен. Добавяме още 150 мл вода, в която сме разтворили предварително пектина.
Продължаваме да варим домашното сладко от арония за дибетици още около час.
Веднага сипваме горещото сладко от арония в бурканчета и затваряме. Обръщаме с капака надолу. Щом изстине, бурканчетата се прибират на тъмно и хладно място.