Начин на приготвяне
Аронията е много полезен и ценен за здравето ни плод. Малко подценявана, тя е силен имуностимулатор. Затова я използваме през зимните месеци под формата на сладко, сироп или изсушена.
Почистваме плода от дръжки и листа. Поставяме зърната в гевгир и ги измиваме под течаща вода.
Поставяме ги в стъклен или емайлиран съд, засипваме ги със захарта, добавяме водата и лимоновия сок.
Оставяме ги на хладно за 12 часа, като през това време разбъркваме внимателно съставките. На следващия ден прецеждаме плодовете в гевгира, а отцедения захарен сироп поставяме на котлона.
Варим на умерено силен огън, докато се разтопи захарта. След това намаляваме температурата и след около 20 минути прибавяме плодовете и ароматния карамфил, увит в марлено вързопче. Варим сладкото още 15 минути и отстраняваме съда от котлона.
Сладкото престоява още 12 часа на хладно, за да поемат плодовете от ароматите и попият от сиропа.
Доваряваме до необходимата гъстота, като капка от сиропа, поставен върху студена порцеланова чинийка не се разтича.
Добавяме лимонената киселина, разтворена в 2 с.л. хладка вода. Отделяме марлята с карамфилените зърна.
Приготвяме чисти и сухи бурканчета. Разливаме в тях още горещото сладко и обръщаме с капачката надолу, за да се запечатат от остатъчната топлина. Покриваме ги с кърпа.
Сладкото е подходяща съставка за слепване на канелени бисквитки, добавено в сладкиш, допълвайки го с трапчиво киселия привкус или разбъркано със сметана или кисело мляко за закуска.
Добър апетит! Сладкото от черноплодна арония е страхотно!