Начин на приготвяне
Почистете гъбите старателно. След това с нож отстранете долната част на стъблото и ги изстържете, за да отстраните почвата.
След това с влажна кърпа започнете да търкате цялата гъба, след като сте почистили добре, махнете шапките от стъблото и ги нарежете на парчета.
Подготовка на пастет от гъби манатарки.
Сложете манатарките да се запържват внимателно с чесъна и дафиновия лист в олиото или зехтин, като готвите на слаб огън и покрит тиган за около 30 минути, като внимавате и ги обръщате от време на време.
Поръсете с вино от време на време и го оставете да се изпари. Добавете сол и черен пипер.
Междувременно разтопете маслото в друга тенджера, като внимавате да не започне да се запържва.
Добавете маслото към гъбите и оставете да се овкусят манатарките, след което свалете от огъня и оставете да се охлади сместа. Поставете сместа в блендер или с пасатор, смелете ароматния гъбен пастет.
Когато сместа стане достатъчно кремообразна и хомогенна, сложете я в бурканче. Оставете да почине за 2 часа в хладилника, след което сервирайте пастета от манатарки с брускети, крутони или просто филийка от любимия хляб.
Да ви е сладко!