Френска селска торта за рожден ден

21/09/2020
"За да е по-сладък празникът, предлагаме да спретнете една френска селска по ето този начин"
Приготвяне80 мин.
Готвене60 мин.
Общо140 мин.
Порции16
Сготви+1 точка
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо9 383
  • Преглеждания за месеца968
  • Преглеждания за седмицата83
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

  • за блатовете с диаметър 25 см
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 150 г кристална
  • прясно мляко - 200 мл
  • мед - 2 с.л. течен
  • сода - 2 ч.л.
  • краве масло - 50 г стопено, охладено
  • брашно - 400 г
  • за кремa
  • цедено кисело мляко - 1 л (2 кутии Бор Чвор)
  • захар - 1/2 ч.ч. кристална
  • лимони - 1 бр. кората
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • сладкарска сметана - 70 мл
  • ванилия - 2 бр.
  • сладко от боровинки - 1 буркан
  • орехи - 200 г
* мерки и количества
Орехова Торта

Начин на приготвяне

За приготвянето на тази уникална френска селска торта, първо, разбийте яйцето със захарта и добавете прясното мляко, след него меда, содата бикарбонат. Накрая добавете разттопеното охладено масло.

Тази смес сложете в тенджера на умерен котлона - варете и бъркайте 25-30 минути, докато добие карамелен цвят. Снемете от огъня и докато е още топло, прибавете брашното, което се бърка с лъжица - трябва да се получи тесто.

Прехвърлете го върху леко набрашнен плот и леко месете, докато се оформи гладка топка. От нея оформете 6 равни топки, всяка от които се точки на много тънък кръгъл блат с диаметър 27-28 см. Заради меда тестото е еластично и гъвкаво и лесно се точат почти прозрачни блатове.

Всеки кръг се разтегля леко, подобно на тесто за пица, до желаните размери, като се разточва.

Всеки блат се пече в тава с хартия за печене за около 3-4 мин. Фурната е загрята на 170 градуса.

След като извадите блата, притискайки дъното на ринга оформяйте равен кръгъл блат. Всички блатове за нашата класическа сметанова торта трябва да изстинат добре.

Разбийте цеденото кисело мляко със захарта за крема и добавете лимоновата кора и сока. Отделно разбийте сладкарската сметана в отделна купа. месете я с крема внимателно, бъркайки с шпатула. Ароматизирайте с ванилия.

Суровите орехи почистете от евентуални черупки и изпечете за 5 мин в тава във фурната на 200 градуса, като бъркате с лъжица - така ще засилите аромата им. Изстиналите орехи смелете в блендер.

За сглобяването на френската селска торта сложете първи блат в ринга, намажете тънко крем, малко смлени орехи, капки боровинково сладко на места, като леко размажете. Не прекалявайте с количеството сладко от боровинки. Редете така докрай тортата, която се завършва само с крем, като отделите и малко тортен крем за измазването и отстрани. Ако не ви остане крем, не се притеснявайте, може да я оставите неизмазана или да я измажете само с бита сметана.

Оставете приготвената селска торта за 2 часа да стегне в хладилник.

За да я отделите от ринга, внимателно прекарайте нож по ръба и го махнете.

Обилно поръсете с орехи отгоре, но като цяло украсата на френската селска торта за рожден ден е по желание.

Метална форма за торта (кекс) с падащо дъно
Приготвяй си тази рецепта в:
Метална форма за торта (кекс) с падащо дъно
19.60 лв.
Виж ››

За майсторите - практична метална форма за торта или кекс, която всички сладкари трябва да имат под ръка

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Росица Петрова
По тази рецепта правя блатовете вече няколко пъти. Резултатът винаги е отличен. Пробвах и вашия вариант за крем с цедено мляко, който също ми харесва. Добавих към украсата на тортата филиран бадем и няколко дребни какаови бисквити. Получи се вкусна и сочна торта. Поздрави!
1
0