Начин на приготвяне
Бобът се измива много добре и се накисва в студена вода за 24 часа. Люспата на шарения боб е по-твърда и трябва добре да е накиснат преди варене.
След накисването, се слага да ври, като последователно се изхвърлят три пъти водата след завиране и се налива нова вода.
Бобът се вари в четвъртата вода. След като заври четвъртата вода, се прибавя содата.
След като содата кипне, се разбърква много добре и се прибавя сухият лук и сухият морков.
Оставя се да ври 60 мин. на бавен огън, като периодично се разбърква.
След 60 мин. се прибавят червеният пипер, зехтин и сол.
Ври още 20 мин., след което се прибавя ситно нарязания джоджен и мащерка.
Ври още 20 мин., след което котлона се изключва и боб чорбата се оставя похлупена върху котлона. Чорбата от шарен боб с пресен джоджен е готова.