Начин на приготвяне
Бобът се измива много добре и се залива със студена вода. Накисва се 12 часа.
След накисването водата се изхвърля и бобът се изцежда в гевгир.
Олиото се загрява и в него се изсипва изцеденият боб.
Запържва се при продължително бъркане за 15 мин, след което се залива с вода.
След завиране водата се изхвърля и се залива с нова вода.
Три пъти се изхвърля водата след завиране, като бобът се вари в четвъртата вода до полусваряване.
След полусваряване бобът се изцежда от водата и се изсипва в тенджера с капак.
Сушеният лук, моркови и джоджен се заливат с олио за 20 мин, след което се прибавят към боба в тенджерата с капак.
Прибавя се червен пипер и сол.
Залива се с топла вода и олио.
Боб яхнията се пече се 60 мин под капак в предварително загрята фурна.
Пресният джоджен се почистват, като се оставят само листата.
Измива се много добре и се нарязва на ситно.
След като бобът на фурна е готов, се прибавя ситно нарязаният пресен джоджен.
Разбърква се шареният боб с два вида джоджен много добре и се оставя във фурната под капак.