Начин на приготвяне
Разбийте жълтъците със захарта. Сипете млякото и сметаната и поставете на водна баня при 90 градуса за 8 минути. Бъдете точни в градусите и минутите, защото в противен случай рискувате жълтъците да се сварят и млечният сладолед да развали вкуса си.
Добавете ванилията и щипка сол и разбъркайте.
Налейте сместта в съд с капак, който да е удобен за замразяване - или машина за сладолед. Трябва да е на пласт не по-дебел от 4 см, ако не е машина за сладолед, след малко ще разберете защо.
Оставете сместа да изстине и приберете във фризер за 10 часа.
Ако сте ползвали машина за сладолед, трябва да е готов, в такъв случай запечете шамфъстъка на сух тиган, накълцайте го и прибавете към сладоледа.
Ако обаче сте замразили в обикновен съд, може да има образувани кристали.
За да превърнете отново сладоледа си в пухкав и мек, оставете го в хладилника да се отпусне за 20 минути. След това раздробете и сложете парченцата в блендер. Смелете го на два пъти на няколко секунди, за да не затруднявате уреда. По този начин ще разбиете възможните образувани кристалчета и домашният сладолед с шамфъстък ще стане пухкав и гладък. Смесете го със ароматния запечен шамфъстък и поднесете.
Да ви е сладко!