Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Млечен сладолед»Домашен сладолед с шамфъстък

Домашен сладолед с шамфъстък

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Домашен сладолед с шамфъстък
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
23 мин.
Порции
8
"Когато имаме рецепта за домашен сладолед с шамфъстък, сезонът е без значение"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 600 мл пълномаслено
  • сметана - 200 мл течна, сладкарска, 35% масленост
  • жълтъци - 6 бр.
  • захар - 180 г
  • ванилия - 1 прахче
  • сол - 1 щипка
  • шамфъстък - 40 г без черупка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте жълтъците със захарта. Сипете млякото и сметаната и поставете на водна баня при 90 градуса за 8 минути. Бъдете точни в градусите и минутите, защото в противен случай рискувате жълтъците да се сварят и млечният сладолед да развали вкуса си.

Добавете ванилията и щипка сол и разбъркайте.

Налейте сместта в съд с капак, който да е удобен за замразяване - или машина за сладолед. Трябва да е на пласт не по-дебел от 4 см, ако не е машина за сладолед, след малко ще разберете защо.

Оставете сместа да изстине и приберете във фризер за 10 часа.

Ако сте ползвали машина за сладолед, трябва да е готов, в такъв случай запечете шамфъстъка на сух тиган, накълцайте го и прибавете към сладоледа.

Ако обаче сте замразили в обикновен съд, може да има образувани кристали.

За да превърнете отново сладоледа си в пухкав и мек, оставете го в хладилника да се отпусне за 20 минути. След това раздробете и сложете парченцата в блендер. Смелете го на два пъти на няколко секунди, за да не затруднявате уреда. По този начин ще разбиете възможните образувани кристалчета и домашният сладолед с шамфъстък ще стане пухкав и гладък. Смесете го със ароматния запечен шамфъстък и поднесете.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: