Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Домашна лютеница с печени чушки

Домашна лютеница с печени чушки

Домашна лютеница с печени чушки
Снимка: Гергана Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
240 мин.
Порции
10
"Домашна лютеница, домашна питка и домашно сиренце - ето на какво ние казваме кулинарно изкушение"

Необходими Продукти

  • чушки - 3 кг червена капия
  • домати - 2 кг
  • моркови - 600 г
  • лук - 3 глави
  • чесън - 7 скилидки
  • магданоз - 1/2 връзка
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • олио - 200 мл
  • оцет - 80 мл
  • захар - 7 с.л.
  • сол - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете доматите и лука на парчета, рендосайте морковите и сложете всичко в дълбока тава.

Сложете тавата в загрята фурна на 220°C за около 2 часа, като периодично разбърквате.

Измийте чушките, почистете ги от дръжките и семето и ги изпечете.

Обелете ги и ги нарежете на парчета.

След като доматите вече са изпарили част от течността, прибавете нарязаните печени чушки и скилидките чесън нарязани на дребно.

Върнете тавата обратно във фурната и гответе още около 1 час, до постигане на желаната гъстота.

Извадете лютеницата от фурната и добавете олиото, оцета, захарта, солта, черния пипер и магданоза, нарязан на дребно.

Разбъркайте добре и след 15 минути, след като се е охладила я пасирайте.

Напълнете домашната лютеница в измити и подсушени бурканчета.

Затворете ги здраво с капачки и ги изварете за 15 минути.

От тази доза се получават около 10 бурканчета от 300 мл домашна лютеница с печени чушки.

С печени чушки препоръчваме да опитате и нашите рецепти за айвар или тези разядки с печени чушки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Приготвих две дози. Добавих и 1 кг патладжан. Стана прекрасно. Благодаря!
01.10.2023 14:42