Начин на приготвяне
Нарежете доматите и лука на парчета, рендосайте морковите и сложете всичко в дълбока тава.
Сложете тавата в загрята фурна на 220°C за около 2 часа, като периодично разбърквате.
Измийте чушките, почистете ги от дръжките и семето и ги изпечете.
Обелете ги и ги нарежете на парчета.
След като доматите вече са изпарили част от течността, прибавете нарязаните печени чушки и скилидките чесън нарязани на дребно.
Върнете тавата обратно във фурната и гответе още около 1 час, до постигане на желаната гъстота.
Извадете лютеницата от фурната и добавете олиото, оцета, захарта, солта, черния пипер и магданоза, нарязан на дребно.
Разбъркайте добре и след 15 минути, след като се е охладила я пасирайте.
Напълнете домашната лютеница в измити и подсушени бурканчета.
Затворете ги здраво с капачки и ги изварете за 15 минути.
От тази доза се получават около 10 бурканчета от 300 мл домашна лютеница с печени чушки.
С печени чушки препоръчваме да опитате и нашите рецепти за айвар или тези разядки с печени чушки.
Коментари