Начин на приготвяне
Лесния ябълков сладкиш без брашно е прекрасен безглутенов десерт, който се топи на небцето, ароматен и много добър лек десерт. Обичам сладкиши с рикота, този с много ябълки в тестото е специален, има богат вкус.
За да приготвим лекия ябълков сладкиш с рикота, започваме с поставянето на рикотата в купа, като я намачкваме с вилица. Добавяме яйцето, захарта, нишестето, пресято с бакпулвера и млякото, след което с електрически миксер разбъркваме всичко, докато не получим плътен крем без бучки.
Измиваме и обелваме ябълките, нарязваме ги на тънки филийки. Изсипваме сместа за сладкиша в тавичка 22 см, застлана с хартия за печене. Другият вариант е да смесите нарязаните кубчета ябълки в сместа и така да изпечете.
Поставяме филиите ябълки отгоре и печем в предварително загрята фурна на 160°C за около 40 минути. Ябълките ще потънат в сместа, това е нормално.
След като бързия сладкиш с ябълки се сготви, оставете да се охлади добре и след това сервирайте с ванилова пудра захар отгоре, канела или друго по желание.
Да ви е сладко!
Съвет:
В сладкиша с ябълка можем да сложим брашно на мястото на нишестето. Можем да заменим ябълките с круши, в този случай не избирайте презрели. Можете да замените захарта с мед 2-3 с.л. без проблем - става още по вкусен.