Начин на приготвяне
Лютеницата е златна, защото пропорциите на всички продукти са съгласно серията на Фибоначи и Златното сечение. Създадох тази рецепта, след като анализирах сравнително над 200 рецепти за лютеница, които съм събрал при кулинарните си експедиции в страната.
Рецептата за златна лютеница е с продукти, които статистически са най-често използваните. Вкусът е уникален и това е доказателство, че кулинарията освен изкуство е и наука.
1. Чушките и патладжаните се изпичат, обелват и мелят с месомелачка.
2. Морковите се сваряват и също минават през месомелачката.
3. Доматите се мелят с машинка за отстраняване на обелките и семките.
4. Лукът се изпича както е с обелките, след това се бели и се мели с месомелачката.
5. Първ, слагат се доматите да се изварят с малко от виното (200 мл).
6. Когато доматите се сгъстят, се добавят чушките, патладжаните, морковите, лукът и счуканият чесън. Добавя се още малко вино (200 мл) и се изварява още малко.
7. Прибавят се подправките, сол, мед и останалото вино. Изварява се още 5-10 минути и малко по малко започва да се добавя олиото при непрекъснато бъркане, за да се поеме цялото количество от лютеницата. Изварява се още малко, докато бъркалката започне да прави пътечка в тавата.
8. Пълнят се бурканчетата, като в някои от тях се слага по една разполовена люта чушка. Стерилизират се за 20 минути след завиране на водата.
От тази доза се получават около 16 кг готова лютеница и излезнаха 50 бурканчета от по 300 мл.
Преизчислената доза за експеримент в условията на апартамент е:
2.1 кг червени чушки
1.3 кг червени домати
800 г патладжани
300 г моркови
200 г лук
3 скилидки чесън
1-2 броя люти чушки
30 г пчелен мед
100 мл червено вино
100 мл олио
сол на вкус
1 к.л. черен пипер
½ к.л. кимион