Gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Ажурени палачинки

Ажурени палачинки

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k4
Ажурени палачинки
Снимка: Аника Войт
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
12
"Ако сте любител на палачинките, ще е срамота да не сте хапвали ажурени - ние няма да кажем на никой, а вие си ги пригответе още днес"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 жълтък
  • грис - 1 ч.ч.
  • брашно - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • мая - 10 г жива мая
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - шипка
  • захар - шипка
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко. То в никакъв случай не бива да е прекалено топло. В него разбъркайте 3 с.л. брашно и маята. Разбъркайте и оставете настрани.

В дълбока купа пресейте останалото брашно заедно с бакпулвера. Добавете водата, гриса и жълтъка. Овкусете с щипка сол и захар.

В тази смес прибавете и вече шупналата мая. Отново разбъркайте.

Тъй като не жива да остават бучки в тестото, аз разбивах всичко с миксер.

Оставете сместа за ажурените палачинки на топло за половин час.

Загрейте тигана за палачинки или друг с незалепващо дъно. Степента на котлона не е добре да е прекалено силна (7 от 9 за пример).

С черпак изсипете малка част от сместа. С въртеливи движения разнесете до повърхността на тигана. Изпечете от двете страни до готовност.

Още топли, намажете палачинките с масло.

Получават се пухкави ажурени палачинки с множество малки отвори (дупки).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: