Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко. То в никакъв случай не бива да е прекалено топло. В него разбъркайте 3 с.л. брашно и маята. Разбъркайте и оставете настрани.
В дълбока купа пресейте останалото брашно заедно с бакпулвера. Добавете водата, гриса и жълтъка. Овкусете с щипка сол и захар.
В тази смес прибавете и вече шупналата мая. Отново разбъркайте.
Тъй като не жива да остават бучки в тестото, аз разбивах всичко с миксер.
Оставете сместа за ажурените палачинки на топло за половин час.
Загрейте тигана за палачинки или друг с незалепващо дъно. Степента на котлона не е добре да е прекалено силна (7 от 9 за пример).
С черпак изсипете малка част от сместа. С въртеливи движения разнесете до повърхността на тигана. Изпечете от двете страни до готовност.
Още топли, намажете палачинките с масло.
Получават се пухкави ажурени палачинки с множество малки отвори (дупки).