Начин на приготвяне
В тенджера под налягане, достатъчно голяма, за да побере октопода, добавете половината лимон, и чашата бяло вино. Добавете вода, колкото да покрие октопода и покрийте с капак.
Загрейте на котлона на висока степен и след като заври, намалете котлона до бавно кипене.
Гответе октопода в тенджера под налягане за 20 минути. Октоподът е готов, когато лесно се пробива с вилица.
Изключете котлона и оставете октопода да се охлади във водата за готвене до стайна температура. Извадете пипалата на октопода от главата и ако искате, нарежете и главата на парчета.
Отцедете октопода, нарежете го на парчета и го поставете върху глинен съд. Полейте парченцата октопод с малко зехтин и разбъркайте, за да се покрият леко.
Загрейте фурната до 200 градуса. Поръсете с бяло вино, зехтин и подправете със сол и черен пипер.
Печете около 25 минути, като от време на време заливате със соса от дъното на съда.
Полейте още малко зехтин, изстискайте останалия лимон отгоре и поръсете с наситнен магданоз и смлян чесън.
Подправете със сол и черен пипер и сервирайте печения октопод.
Добър апетит!