Печен октопод

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Печен октопод
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Специалният повод изисква и специална подготовка, следователно тук сте на правилното място - пригответе този печен октопод и гарнирайте по желание. Бон апети"

Необходими Продукти

  • октопод - 2 кг
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • лимони - 1 бр.
  • зехтин - 4 с.л. Екстра върджин
  • чесън - 2 скилидки, смлени
  • магданоз - пресен, нарязан
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера под налягане, достатъчно голяма, за да побере октопода, добавете половината лимон, и чашата бяло вино. Добавете вода, колкото да покрие октопода и покрийте с капак.

Загрейте на котлона на висока степен и след като заври, намалете котлона до бавно кипене.

Гответе октопода в тенджера под налягане за 20 минути. Октоподът е готов, когато лесно се пробива с вилица.

Изключете котлона и оставете октопода да се охлади във водата за готвене до стайна температура. Извадете пипалата на октопода от главата и ако искате, нарежете и главата на парчета.

Отцедете октопода, нарежете го на парчета и го поставете върху глинен съд. Полейте парченцата октопод с малко зехтин и разбъркайте, за да се покрият леко.

Загрейте фурната до 200 градуса. Поръсете с бяло вино, зехтин и подправете със сол и черен пипер.

Печете около 25 минути, като от време на време заливате със соса от дъното на съда.

Полейте още малко зехтин, изстискайте останалия лимон отгоре и поръсете с наситнен магданоз и смлян чесън.

Подправете със сол и черен пипер и сервирайте печения октопод.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: