Начин на приготвяне
Това сръбско ястие много се доближава до нашия български вкус, затова със сигурност ще допадне на всеки. Мучкалицата е богата на вкус и може да се похапва както за мезе, така и за основно ястие.
Характерното за него, и това което го отличава от някои подобни български манджи, е, че при Лесковачката мучкалица месото се запича предварително на скара. Това е и очарованието на тази вкусна манджичка и благодарение на скарата придобива разкошен аромат.
Свинското месо може да бъде нарязано на пържоли и те по-удобно да се запечатат на силна скара. Другият вариант е да се наниже на шишчета.
Целта е не да се сготви напълно, а отвътре да остане алангле, защото после му предстои още една термична обработка.
Запечатаното на скарата (може и грил тиган) месо се оставя да почине, преди да се нареже на хапки в ястието, ако е на големи пържоли.
След като тази част от подготовката е свършена, се започва със зеленчуците.
Лукът се реже на тънки полумесеци и се запържва до светло златисто в олиото. Тъй като аз не обичам много едри парчета лук в ястията, го кълцам на много ситно, но това си е въпрос на вкус.
Към готовия лук се добавят нарязаните на дребно печени и сухи чушки, както и колбасът. Независимо дали ще използвате бекон или шунка, съветът ми е да изберете такива, които не са със силен опушен аромат, за да не доминира в ястието.
Запържва се за кратко, добавя се запеченото на скара месо на парченца и се налива вода, колкото да покрива продуктите.
Сипват се сушените зеленчуци, сол, черен пипер и кимион и се оставя да си къкри 1 час на бавен огън под капак.
Ако ще приготвяте като мезе, може да увеличите накрая огъня, за да изври течността и да остане на мазнина. Когато е за основно ястие, аз предпочитам да има чорбичка.
Идва моментът на чесъна и доматите. Те се почистват и смилат или кълцат на ситно. Добавят се в ястието и то се оставя да поври още 20 минути.
Сръбската кавърма се поднася топла и по желание поръсена с едро накъсани листа магданоз.
Добър апетит!
Коментари