Лесковачка Мучкалица

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Лесковачка Мучкалица9 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
115 мин.
Общо
135 мин.
Порции
4
"Лесковачка Мучкалица всъщност е богата сръбска кавърма, чиято рецепта си открадваме от съседите веднага"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 600 г /от врат или бут/
  • бекон - 100 г или шунка
  • лук - 2 глави /към 400 г/
  • домати - 2 бр. около 300 г почистени
  • червени чушки - 3 бр. печена, белена
  • сухи чушки - 2 бр.
  • люти чушки - 1 бр. суха
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • сушени зеленчуци - 1 с.л.
  • олио - 60 мл
  • кимион - 2 щипки
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това сръбско ястие много се доближава до нашия български вкус, затова със сигурност ще допадне на всеки. Мучкалицата е богата на вкус и може да се похапва както за мезе, така и за основно ястие.

Характерното за него, и това което го отличава от някои подобни български манджи, е, че при Лесковачката мучкалица месото се запича предварително на скара. Това е и очарованието на тази вкусна манджичка и благодарение на скарата придобива разкошен аромат.

Свинското месо може да бъде нарязано на пържоли и те по-удобно да се запечатат на силна скара. Другият вариант е да се наниже на шишчета.

Целта е не да се сготви напълно, а отвътре да остане алангле, защото после му предстои още една термична обработка.

Запечатаното на скарата (може и грил тиган) месо се оставя да почине, преди да се нареже на хапки в ястието, ако е на големи пържоли.

След като тази част от подготовката е свършена, се започва със зеленчуците.

Лукът се реже на тънки полумесеци и се запържва до светло златисто в олиото. Тъй като аз не обичам много едри парчета лук в ястията, го кълцам на много ситно, но това си е въпрос на вкус.

Към готовия лук се добавят нарязаните на дребно печени и сухи чушки, както и колбасът. Независимо дали ще използвате бекон или шунка, съветът ми е да изберете такива, които не са със силен опушен аромат, за да не доминира в ястието.

Запържва се за кратко, добавя се запеченото на скара месо на парченца и се налива вода, колкото да покрива продуктите.

Сипват се сушените зеленчуци, сол, черен пипер и кимион и се оставя да си къкри 1 час на бавен огън под капак.

Ако ще приготвяте като мезе, може да увеличите накрая огъня, за да изври течността и да остане на мазнина. Когато е за основно ястие, аз предпочитам да има чорбичка.

Идва моментът на чесъна и доматите. Те се почистват и смилат или кълцат на ситно. Добавят се в ястието и то се оставя да поври още 20 минути.

Сръбската кавърма се поднася топла и по желание поръсена с едро накъсани листа магданоз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Наистина страхотна стана сръбската кавърма!
11.10.2022 20:56
1
1
Покажи всички подкоментари
Албена Атанасова
Албена Атанасова
Чудна рецепта, вкусна и ароматна!
09.10.2020 15:21
1
1
Покажи всички подкоментари

Подобни от медията