Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Солено руло»Празнично пуешко руло с чедър

Празнично пуешко руло с чедър

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Празнично пуешко руло с чедър3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Заслужава си да украсите празничната трапеза с това пуешко руло - най-малкото, за да видите усмихнатите лица на всички около нея"

Необходими Продукти

  • пуешки гърди - 2.5 - 2.8 кг големи
  • зехтин - 2.5 с.л.
  • лук - 1/2 ч.ч.
  • маслини - 1/4 ч.ч. нарязани на ситно зелени или черни
  • каперси - 1 с.л.
  • кейл - 1/2 връзка
  • чесън - 4 - 5 бр. скилидки
  • чедър - 1/3 ч.ч. сирене (с по - силен аромат)
  • бекон - 6 - 8 парчета
  • лимон сок и кората
  • Билково масло
  • магданоз
  • риган
  • градински чай
  • масло - 1/4 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пълнените пуешки гърди са една важна част от менюто ни за празнична вечеря. Празничното пуешко руло е икономично, красиво е празнично ястие.

Надявам се и това да накара вашата маса за вечеря да искри!

Насладете се!

Марината:

В малка купа смесете сока на половин лимон, 2 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. риган, 1/2 ч.л. намачкани скилидки чесън, 2-3 щипки сол и черен пипер. Заделете на стана. За да направите билковото масло на стайна температура, смесете в купа, маслото, лимонова кора 1/2 ч.л. и 2 с.л. пресни билки (магданоз, риган градински чай) или други по-избор. Оставете на стайна температура, като го заделите.

Подготовка на пуешките гърди:

Поставете пуешките гърди (или голяма гърда), върху дъска за рязане. Плъзнете пръстите си под кожата (ако има такава), за да я отделите от месото. Разтворете като пеперуда. Намажете с маринатата. Покрийте със стреч фолио и оставете да се маринова поне за 30 минути.

Подгответе си плънката:

Нарежете главите лук на по-малки парченца. В загрят тиган със зехтин 1 с.л. добавете лука, сушения риган, останалия чесън и гответе за 1 до 2 минути, като внимавате да не изгори чесънът. Добавете ситно нарязан кейл и сотирайте, докато омекне.

Подправете със сол и черен пипер, чили чушка, стрита. Когато кейлът е готов, отстранете от котлона. Когато се охлади малко, добавете нарязаните ситно маслини, сушени домати, каперси.

Добавете нарязано сирене чедър, 2 с.л. магданоз, 1 ч.л. пресен градински чай, останалата лимонова кора, 1 ч.л. пресен риган. Коригирайте солта и черния пипер оставете настрана.

Когато сте готови за пълнене, включете фурната на 180°C и извадете маринованите гърди. Ако гърдите са с неравна дебелина, покрийте със стреч фолио и начукайте по-дебелите части с кухненски чук или точилка. Отстранете фолиото.

Намажете гърдите с билковото масло и разстелете плънката равномерно.

Навийте гърдите плътно от едната къса страна до другата, притискайки плънката, докато навивате. Завържете с около 5 или 6 парчета равномерно разположени кухненски канапи, за да ги закрепите. Подправете рулото със сол и черен пипер.Увийте пуешкото руло с бекон, като не забравяйте да покриете цялата повърхност. Поставете пуешкото руло в съд за печене.

Ако имате допълнителна плънка, добавете я в тавата за печене заедно с пуешкото руло.

Печете 1 1/2 часа или докато вътрешната температура на рулото с пуешки гърди достигне 165°C.

След като пуешкото руло е готово, извадете го от фурната върху дъска за рязане, покрийте го с фолио и го оставете да почине за около 10 минути.

Когато сте готови за сервиране, нарежете рулото на резени.

Насладете се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: