Начин на приготвяне
Пуйката се измива и почиства от перушинки, ако има останали такива.
Ако имате достатъчно време, може да я потопите в маринатата за пуйка и да я оставите в хладилник или на хладно да се маринова за 24 часа.
Добре е пуйката да се остави на стайна температура поне два часа преди печенето.
Внимателно се отлепва кожата на пуйката като се започва от гърдите към бедрата, след това пуйката се обръща и кожата се отлепя и от към гърба.
Маслото трябва да е меко, оставено на стайна температура.
Мекото масло се смесва с червения пипер, мащерката, солта и черния пипер. Разбърква се хубаво, докато сместа стане хомогенна.
Пуйката се намазва отвътре и отвън с ароматното масло като се слага най-много под кожата. Лукът и морковите се нарязват на едро и се слагат на дъното на съда за печене.
Върху зеленчуците се слага пуйката по гръб, в кухината и се слагат стръковете розмарин, листата салвия, целите главички чесън и нарязаните на половинки мандарини или един разполовен лимон.
Краката на пуйката се връзват здраво с канап.
Отстрани на пуйката се налива бирата и тавата се покрива с два листа алуминиево фолио.
Слага се в долната част на предварително загрята на 150 градуса фурна и се пече до готовност.
Времето за печене зависи от килограмите на пуйката - правилото е по 35 минути на килограм месо. Моята пуйка е 4.5 кг, и стана готова за около 3 часа.
По време на печенето периодично изваждаме тавата и с помощта на лъжица пуйката се полива с отделилия се сос.
В края на печенето отстранете фолиото и върнете пуйката във фурната за 10-15 минути, докато месото хване апетитен загар.
След като извадите сочната печена пуйка от фурната, покрийте я отново с фолиото, отгоре сложете две памучни кърпи и оставете поне час-два месото да почине преди сервиране.
Поднесете пуйката със соса, отделил се при печенето и гарнитура по избор.
Добър апетит с тази печена коледна пуйка!
Идея: Може да приготвите сос като прехвърлите зеленчуците и соса от тавата в дълбок тиган, добавите 200 мл. червено вино и малко пилешки бульон. След като течността се редуцира, прецедете и сосът е готов.
Опитай непременно и рецептата ни за пуйка с кисело зеле или научи кои подправки са подходящи за пуешко.
Коментари