Начин на приготвяне
Пълнените пуешки гърди са една важна част от менюто ни за празнична вечеря. Празничното пуешко руло е икономично, красиво е празнично ястие.
Надявам се и това да накара вашата маса за вечеря да искри!
Насладете се!
Марината:
В малка купа смесете сока на половин лимон, 2 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. риган, 1/2 ч.л. намачкани скилидки чесън, 2-3 щипки сол и черен пипер. Заделете на стана. За да направите билковото масло на стайна температура, смесете в купа, маслото, лимонова кора 1/2 ч.л. и 2 с.л. пресни билки (магданоз, риган градински чай) или други по-избор. Оставете на стайна температура, като го заделите.
Подготовка на пуешките гърди:
Поставете пуешките гърди (или голяма гърда), върху дъска за рязане. Плъзнете пръстите си под кожата (ако има такава), за да я отделите от месото. Разтворете като пеперуда. Намажете с маринатата. Покрийте със стреч фолио и оставете да се маринова поне за 30 минути.
Подгответе си плънката:
Нарежете главите лук на по-малки парченца. В загрят тиган със зехтин 1 с.л. добавете лука, сушения риган, останалия чесън и гответе за 1 до 2 минути, като внимавате да не изгори чесънът. Добавете ситно нарязан кейл и сотирайте, докато омекне.
Подправете със сол и черен пипер, чили чушка, стрита. Когато кейлът е готов, отстранете от котлона. Когато се охлади малко, добавете нарязаните ситно маслини, сушени домати, каперси.
Добавете нарязано сирене чедър, 2 с.л. магданоз, 1 ч.л. пресен градински чай, останалата лимонова кора, 1 ч.л. пресен риган. Коригирайте солта и черния пипер оставете настрана.
Когато сте готови за пълнене, включете фурната на 180°C и извадете маринованите гърди. Ако гърдите са с неравна дебелина, покрийте със стреч фолио и начукайте по-дебелите части с кухненски чук или точилка. Отстранете фолиото.
Намажете гърдите с билковото масло и разстелете плънката равномерно.
Навийте гърдите плътно от едната къса страна до другата, притискайки плънката, докато навивате. Завържете с около 5 или 6 парчета равномерно разположени кухненски канапи, за да ги закрепите. Подправете рулото със сол и черен пипер.Увийте пуешкото руло с бекон, като не забравяйте да покриете цялата повърхност. Поставете пуешкото руло в съд за печене.
Ако имате допълнителна плънка, добавете я в тавата за печене заедно с пуешкото руло.
Печете 1 1/2 часа или докато вътрешната температура на рулото с пуешки гърди достигне 165°C.
След като пуешкото руло е готово, извадете го от фурната върху дъска за рязане, покрийте го с фолио и го оставете да почине за около 10 минути.
Когато сте готови за сервиране, нарежете рулото на резени.
Насладете се!