Начин на приготвяне
Една прекрасна рецепта за домашен локум, който със сигурност ще се хареса на всички.
Взимаме една голяма незалепваща тенджера, вътре прибавяме водата и захарта, слагаме на котлона захарта да се разтопи, по това време разтваряме два пакета и половина от натуралното нишесте с розовата вода и малко чиста вода, разбъркваме добре, да няма бучки.
Прибавяме нишестето към сиропа и се започва най-трудното непрекъснато бъркане, след като се сгъсти, намаляваме котлона на ниска степен и бъркане за около 20-30 минути и много е важно да внимаваме да не изгори.
Бъркаме непрекъснато без минута пропуск.
След като вече е готово и са минали около 30 минути и от бъркането, прибавяме сладкарска боя червена, защото розовата вода е безцветна и няма как да стане розов локум, слагаме накрая, защото не искаме да се сготви с боята.
Изсипваме сместа върху хартия за печене в правоъгълна тава и оставяме в хладилника за около 3-4 часа.
След като е стегнало добре, изкарваме с хартията и започваме да режем на ленти на около пръст дебелина и отгоре слагаме от останалото нишесте, което е около половин пакет, може и пудра захар.
Режем на малки кубчета домашния локум с розова вода, овалваме всичко добре и редим в една чиния за сервиране.