Начин на приготвяне
Сложете в съвършено суха купа белтъците с щипка сол. На котлона поставете по-голям съд с вода, толкова, че като поставите купата с белтъците, да няма риск да се разплиска и излезе. Трябва и да е добре захваната, за да не се клати.
Включете котлона на слаб огън.
Разбивайте с миксер до образуване на плътна пяна и малко по малко инкорпорирайте захарта, при непрестанно разбиване на водна баня. Белтъците трябва да станат още по-плътни и сместа - лъскава и гладка.
Има вариант да си разбиете белтъците и без водна баня, а по традиционния начин. Аз обаче ги предпочитам така, за да не са абсолютно сурови.
В отделна купа си разбийте сметаната с ваниловата захар. Тук деликатният момент е да спрете миксера веднага щом стане кремообразна, защото прекали ли се с разбиването, се преобразува в масло и се пресича.
Към пухкавата сметана сложете още по-пухкавите белтъци и плавно разбъркайте с шпатула с кръгови движения захващайки отдолу нагоре.
Напълнете сместа за сладоледа във формички на клечка, в чашки или цяла ваничка. Ако изберете последният вариант, отдолу постелете стреч фолио, така че да излиза навън, а после завийте с излизащите краища плътно сладоледа.
Приберете във фризер да стегне добре - времето зависи от големината на формите, които сте избрали, както и от силата на самия фризер.
Тъй като сладоледа е лек, въздушен и ефирен, няма да стане много твърд, колкото и часове да го замразявате.
Гарнирайте сладоледа от сметана и белтъци със всякакви плодове, сладка, топинги, бисквити или вафлички.
Ако е на клечка, поднесете домашен сладолед с белтъци и сметана, както си е. По всички начини е страхотен!