Шотландско яйце

Шотландско яйце
Снимка: Кулинарна мрежа
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Креативна идея за приготвяне и сервиране на шотландско яйце - изненадайте всички у дома с тази вкусотия"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • кайма - 500 г
  • лук - 1 средна глава шалот
  • магданоз
  • чесън - 1 скилидка
  • сол
  • черен пипер
  • бял пипер
  • праз - за декорация
  • За панировката
  • яйца - 4 бр.
  • брашно
  • галета
  • За пюрето
  • картофи - сладки
  • краве масло
  • прясно мляко
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с пюрето от сладки картофи. Почистваме, измиваме картофите и ги варим до готовност.

Отцеждаме водата и пасираме, като добавяме прясно мляко, докато получим желаната гъстота. Добавяме краве масло, сол, черен пипер и разбъркваме добре.

Яйцата слагаме във вряла вода и варим 5 минути (аз ги варих 7, но са много, не останаха рохки). След това ги слагаме във студена вода и ги белим.

Смесваме каймата, като добавяме ситно нарязания лук, магданоз, сол, черен и бял пипер и настъргана скилидка чесън. Разбъркваме добре.

В три дълбоки чинии разпределяме панировката - 4 яйца, разбъркани, брашното в друга и в третата галетата.

С мокри ръце си вземаме от каймата и я разстиламе на дланта. В средата поставяме яйце и оформяме.

Панировката е: брашно, яйце, галета, после пак яйце и галета. Пържим в олио. Трябва да е повече, а котлонът да бъде на 4. Пържим около 7 минути.

Като извадим кюфтетата, ги поставяме върху домакинска хартия.

В същото олио запържваме за 2 минути много тънко нарязан праз.

Сервираме шотландското яйце върху канапе от пюрето и внимателно поставяме отгоре чипса от праз.

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#325598
Потребител#325598
Изглежда чудесно!
07.07.2023 14:11
Виктория Бурова
Виктория Бурова
Камата остана малко сурова
03.11.2020 14:01