Начин на приготвяне
Ябълките се измиват, почистват от семките, обелват се и се нарязват на кубчета. Сливите се нарязват на кубчета и се добавят към нарязаните ябълки. Поръсват се с лимоновия сок и се разбъркват, за да не потъмнеят ябълките.
Малко преди да се добавят към кексовата смес, се поръсват с 1 супена лъжица галета и се разбъркват добре.
В друга купа се разбиват яйцата (на ръка, с вилица или тел/ръчна бъркалка - не се ползва миксер), добавя се олиото и се разбива още малко, докато се получи хомогенна смес, като рядка майонеза. Към тях се добавя киселото мляко с предварително угасената в него сода за хляб.
Отделно се смесват сухите съставки - овесените трици, пълнозърнестото брашно, солта, канелата и нарязаните орехи. Объркват се добре.
Смесват се течните със сухите съставки, добавят се ябълките. Обърква се, докато всичко се смеси добре.
Ако прецените, че сместа ви се е получила твърде гъста, добавете предвидените до 50 мл. прясно или кисело мляко.
Сместа се изсипва в подмазана кексова форма, поставя се в загрята на 180 градуса фурна и се пече 35-40 мин. или до суха клечка. Времето, разбира се, не е еднакво за всички фурни, трябва да се наблюдава.
След като се извади от фурната ябълковия кекс, той се глазира с предпочитан топинг или комбинация от два или повече вида.
Добър апетит!