Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затоплена 150 мл вода и оставете да шупне.
Смесете в купа брашната със солта и направете кладенче, в което сипете олиото, маслото и шупналата мая с остатъка от водата.
Замесете гладко тесто, с намазнени ръце го оформете го на топка и я оваляйте в грис.
Сложете в купата и оставете да втаса за около час, покрито с чиста кърпа.
Разточете тестото на тънка кора, изрежете крекери с квадратна или триъгълна форма, и ги наредете в тавичка, покрита с хартия за печене. Ще ви излязат около 4 тави.
Поръсете със сусам и едра люспеста сол и печете на 200 градуса за 10-15 минути. Важно е крекерите с брашно от елда да са с еднаква дебелина, за да се изпекат равномерно.
Препоръчвам след 10-11-та минута да ги нагледате и ако са зачервени по ръбчетата, ги извадете или ако не, изчакайте още 2-3 минутки.
Готовите хрупкави крекери оставете да изстинат и поднесете с любимата ви разядка или дип.
Добър апетит!