Начин на приготвяне
За тези безглутенови крекери смилам сама брашно от нахут, но може да се използва и същият грамаж готово.
Ако ще го мелите сами, наистина трябва да разполагате с мощен уред, тъй като зърната са много твърди. Не се стряскайте и от звука, който ще се произведе в началото, когато ги мелите, това е напълно нормално.
Аз го правя в Термомикс на функция Турбо, като завъртам няколко пъти, за да се раздробят хубаво нахутените зърна, а после нагласям за 30 секунди до 1 минута на 10-та скорост и така се получава фино нахутено брашно без примеси.
Към него добавям и другите два вида брашно, студеното масло на парченца, солта и две-три лъжици прясно мляко или суроватка (такава ми остава от направата на домашен кашкавал, но ползвайте мляко, ако нямате суроватка)
Директно замесвам в самия уред, но разбира се може и на ръка. Тестото е чупливо поради липсата на глутен, затова би било трудно за разточване и изрязване на крекерите.
По тази причина аз си овалвам малки топчета и ги сплесквам и изтънявам. Ако е меко и трудно за оформяне, добавям още от някое от брашната.
Формата не е нужно да е съвършена, но дебелината трябва да е еднаква за всички крекери, за да се изпекат равномерно.
Подреждам в две тави и пека една след друга на 190 градуса в предварително загрята фурна около 12 минути. Наглеждам ги, за да не загорят.
Готови са, когато замиришат приятно и почервенеят по ръбчетата - най-сигурният индикатор.
Оставям да изстинат в тавата и тогава ги подреждам в купичка и поднасям с любима домашна разядка или за хрупване по всяко време на деня.
Ронливи, много вкусни крекери с нахутено брашно.
Коментари